De eigenschappen van een zandcement dekvloer
Bij nieuwbouw, aanbouw of het verbouwen van woningen of bedrijfsobjecten wordt de vloer doorgaans afgewerkt met een zandcement dekvloer. De deklaag van geselecteerd zand, cement en water is ideaal om leidingen voor water, (vloer)verwarming en elektra weg te werken. Eenmaal droog vormt de harde, vlakke vloer een uitstekende ondergrond voor verdere afwerking met de gewenste vloerbedekking.
Druksterktes van een dekvloer
Afhankelijk van het gebruik kent de zandcement dekvloer verschillende druksterktes. De gewenste druksterkte wordt bereikt door de juiste mengverhouding van zand, cement en water in combinatie met de dikte van het aanbrengen. Voorbeelden van druksterktes zijn D15 (woningbouw), D20 (scholen en kantoren) en D30, D40 (bedrijfsgebouwen en garages)
Aanleg en afwerking van een dekvloer
Een zandcementdekvloer is 24 uur na het leggen beloopbaar. De vloer is nog wel te vochtig om een afwerkvloer te kunnen monteren. De zandcement dekvloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Door aan de mortel een verharder toe te voegen kan de droogtijd worden gehalveerd. Wordt de zandcement dekvloer over een vloerverwarming gelegd, dan kan een kunststofvezel worden toegevoegd voor een betere wapening en warmtegeleiding. Deze kunststofvezels voorkomen ook krimpscheuren.
Een verdere afwerking van de zandcement dekvloer voor specialistische toepassing is ook mogelijk. Met een vlindermachine kan de vloer worden verdicht, geschuurd, gevlakt en super glad worden afgewerkt. Ook kan een slijtvaste laag worden aangebracht door middel van een cementpapje. Dit voorkomt het ruig lopen van de vloer.
Anhydriet vloeren
Een anhydriet vloer is een gipsgebonden vloer die in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht. De vloer wordt in tegenstelling tot de zandcement dekvloer niet gesmeerd, maar gevloeid.
Belangrijke pluspunten van de anhydriet vloer zijn de verwerkingsmogelijkheid van grote opppervlakken zonder naden, de grote buig-/treksterkte en de zeer geringe krimp. De werkwijze past binnen het milieubewust bouwen door zijn arbeidsvriendelijkheid en snelle verwerkingsmogelijkheid. Een gemiddelde werkploeg kan tot 1.500 m2 per dag aanbrengen. Vandaar dat de anhydriet vloer veel wordt toegepast bij grote bedrijfsvloeren. De anhydriet vloer is minder geschikt voor ruimten met een hoge vochtbelasting of waar een zeer hoge slijtvastheid wordt vereist.
Gietvloer
Coba gietvloermortel ALM530/ALM560 is een fabrieksmatig vervaardigde calciumsulfaat gebonden gietvloermortel.
ALM 530 Gietvloermortel, dunne laag 15-30mm
Coba gietvloermortel ALM530 is speciaal bedoeld voor renovaties, overlagingen en andere situaties waar een minimale laagdikte is vereist. Coba gietvloermortel ALM530 is geschikt voor deskundig geïnstalleerde vloerverwarming. De stookschema’s voor ingebruikname moeten worden nagekomen. De vloerverwarming kan al na 24 uur worden opgestart. Coba gietvloermortel ALM530 is zelf nivellerend en huidvrij, waardoor schuren niet noodzakelijk is.
Coba gietvloermortel ALM530 heeft een zeer snelle sterkteontwikkeling, is beloopbaar na 12 uur en is bijzonder krimp -en spanningsarm. Coba gietvloermortel ALM530 is machinaal te verpompen. Coba gietvloermortel ALM530 moet met een vloerafwerking worden bekleed.
ALM 560 Gietvloermortel, dunne laag 30-60mm
Coba gietvloermortel ALM560 is geschikt voor het binnenshuis gieten, repareren en aanhelen van calciumsulfaat gebonden dekvloeren in laagdikten van 25 tot ca. 60 mm. Coba gietvloermortel ALM560 is geschikt voor deskundig geïnstalleerde vloerverwarming. De stookschema’s voor ingebruikname moeten worden nagekomen. Coba gietvloermortel ALM560 dient te worden bekleed met een vloerafwerking. De vloerverwarming kan al na 24 uur worden opgestart.
Coba gietvloermortel ALM560 is zelf nivellerend en huidvrij, waardoor schuren niet noodzakelijk is. Coba gietvloermortel ALM560 is snel verhardend, beloopbaar na 12 uur en bijzonder krimp- en spanningsarm.